Is er leven in 2021?

Wat is 2020 toch een vreemd jaar geweest! Het begon zo mooi en in september kwam er ineens de klad in door een vreemd virus. Een rare, onwezenlijke situatie ontstond: stille straten en mensen die elkaar uit de weg gingen, lege treinen en boodschappen-uurtjes voor ouderen. Een film-scenario dat tot een indrukwekkende film zou kunnen leiden.

Even leek het de goed kant op te gaan en kon er in september weer voorzichtig muziek gemaakt worden maar in oktober ging de knop weer om en in december ging alles op slot en werden er (bij mij althans) geen mensen meer in de kerk toegelaten om de diensten bij te wonen.

Eerste Kerstdag zonder publiek, wie had dat kunnen denken…..

En toch, wat een feestelijke dienst werd het! Met een aantal zangers en zangeressen hebben we de mooiste muziek gemaakt en toch een beetje het Licht verspreid.

Vlak voor de lockdown hebben we een kerstzangavond opgenomen die op kerstavond werd uitgezonden en nu nog te streamen is. Inmiddels is deze kerstzangavond bijna 2000 keer bekeken en de dienst op eerste Kerstdag zelfs bijna 5000 keer. En dat is in deze tijd heel bijzonder te noemen!

Mensen worden inventief en gaan andere manieren bedenken om elkaar te bereiken. Er werd een heuse promotiefilm gemaakt waarin het Licht werd verspreid. “Als u niet naar de kerk mag, komt de kerk naar u toe” was de strekking, en dat was een mooie boodschap.

Ik ben trots en blij dat ik samen met een aantal enthousiaste mensen deze aanloop naar Kerst heb mogen meemaken. We hebben elkaar geïnspireerd en daardoor ook anderen.

Uit ellende komt soms iets heel moois voort en dat is wat hier is gebeurd. Mooier kunnen we het ons met Kerst niet voorstellen.

Hoe alles in 2021 gaat worden is nog maar de vraag. De eerste maanden zullen we nog heel voorzichtig blijven en na de vaccinaties zal het normale, oude leven misschien weer een beetje terug komen. Maar ik ben er van overtuigd dat de mooie momenten die er tijdens de pandemie waren in stand blijven. Zanggroepjes en solo-zang tijdens diensten, gebruik van diverse media en een frisse wind zullen zorgen voor verandering. Ook wellicht voor een andere manier van beleven, maar dat blijkt snel te wennen.

Ik wil vanaf deze plaats iedereen bedanken die de afgelopen periode zijn of haar bijdrage heeft geleverd om een ander tot inspiratie te zijn. Ik ben ontzettend gelukkig dat ik dit soort mensen ken en om me heen heb.