Marcel van Duyvenvoorde

Marcel van Duyvenvoorde

Marcel van Duyvenvoorde werd geboren op 7 oktober 1960 in Scheveningen. Op 6 jarige leeftijd werd hij door zijn vader achter het (toen nog electronische) orgel gezet en mocht hij lessen gaan volgen. Met veel plezier begon hij hieraan en al snel werd zijn muzikaliteit ontdekt en mocht hij op school bij de weeksluiting liederen spelen. Later werd hij door opa meegenomen naar het NEBO-ziekenhuis waar hij in het trappenhuis wekelijks het verplegend personeel op orgel begeleidde bij het zingen van psalmen en gezangen.

Na enige jaren lessen te hebben gevolgd bij Wim Doolaard en Ben Fey werd hij op 17-jarige leeftijd benoemd tot tweede organist in de Scheveningse Pniëlkerk. Na het overlijden van de eerste organist, de heer Kleinhout, volgde Marcel hem op als organist op het pneumatische orgel van Valckx en Vercouteren.

Later werd Marcel hulp-organist in de Bethelkerk in Scheveningen, waar Sander van Marion als hoofdorganist speelde. Sinds 2007 is Marcel hoofdorganist in deze kerk met haar twee prachtige orgels.

Muzikaal CV

Organist en Pianist
Inmiddels is Marcel dus als hoofdorganist actief in de Bethelkerk in Scheveningen. Hier bevinden zich een hoofd- en een koororgel met samen 44 stemmen. Uniek is dat de mogelijkheid bestaat de beide orgels vanaf één speeltafel te bespelen en op die manier tezamen te laten klinken of als stereo-effect. Ook beschikt de Bethelkerk over een prachtige Steinway concertvleugel en omdat Marcel ook piano speelt wordt hier regelmatig gebruik van gemaakt.

Als organist bespeelde Marcel al diverse orgels in België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Turkije en Brazilië. Als pianist is hij verbonden aan de Douaneharmonie Nederland.

 

Begeleider
Als begeleider is Marcel ook zeer actief. Hij begeleidt diverse koren bij uitvoeringen en concerten. Tevens is hij al sinds 1995 actief bij het Randstadkoor, een projectkoor waarmee regelmatig reizen worden georganiseerd. Ook bij het Scheveningse koor Concordia, het koor dat hij op 15-jarige leeftijd als eerste koor ooit begeleidde, is hij alweer vele jaren actief. Bij zowel het Leidschendamse Kerkkoor als het Kerkkoor Scheveningen is hij begonnen als begeleider maar tegenwoordig is hij dirigent van deze koren.

 

Dirigent
vocalgroup-divine-marcel-van-duyvenvoordeIn 1980 volgde Marcel de Kurt Thomascursus voor Koordirectie. Alhoewel hij hierna beschikte over een dirigentenpapiertje voelde hij nimmer de drang om echt voor een koor te gaan staan als dirigent. Tot hij in 2007 samen met enkele enthousiaste gemeenteleden uit de Bethelkerk tijdens de voorbereiding van een speciale dienst met Opwekkingsliederen tot de conclusie kwam dat het dirigeren toch wel erg leuk was. Het gevolg was dat er een zanggroep werd opgericht.

Sinds januari 2011 is Marcel dirigent van het Leidschendams Kerkkoor. Sinds januari 2014 is Marcel ook dirigent van het Kerkkoor Scheveningen! En vanaf januari 2015 wordt ook Con Amore uit De Lier gedirigeerd door Marcel.